Wat is trust flow en hoe word je er beter van?

wat is trustflow

Misschien heb je wel eens van trust flow gehoord. Misschien ook niet, maar dat zou wel moeten als je een website hebt. Het is een heel belangrijke tool voor het meten van de waarde en populariteit van je webshop of blog. Wat is trust flow? Het geeft aan of sites met een goede ranking naar jouw site linken of niet. Dit is een belangrijke “metric”, en er zijn nog een paar andere. Deze gegevens worden gebruikt om het belang van een website aan te geven en ook om websites met elkaar te vergelijken.

Dus… wat zijn metrics?

De waarde van je site in de zin van goede vindbaarheid op Google wordt bepaald door bepaalde statistieken van je website. Die statistiekjes worden ook wel metrics genoemd in het jargon. Daarbij zijn sommige aspecten belangrijker dan andere. Vroeger was je page rank belangrijk, gegenereerd door Google, maar Google doet geen update van die pageranks meer dus als je een lage PR had, jammer dan, die blijft laag.
Wat wel belangrijk is, is de Domain Authority. Dit geeft aan hoe goed je website het doet in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit wordt gegenereerd door het bedrijf Moz.
Ook de SemRank wordt vaak gemeten, gegenereerd door het bedrijf Semrush. Deze tool had ik gebruikt bij mijn blog over het belang van tags. Daar kun je in één oogopslag zien hoeveel bezoekers een site heeft en welke keywords goed scoren. Hiervoor is ook een betaalde account mogelijk (behoorlijk duur) en dan kun je ook loeren bij concullega’s.

Wat is trust flow?

Trust flow is de metric die wordt gegenereerd door het bedrijf Majestic. Zij meten miljoenen en miljoenen websites door en komen dan met een waarde-oordeel over je site. De trust flow geeft aan hoe betrouwbaar de sites zijn die naar je site verwijzen. Dit geeft dus een aanduiding voor de betrouwbaarheid van jouw site. Heb je veel spammerige sites die naar je site verwijzen, dan is je trust flow laag.
Hieronder zie je de trust flow van edelsteenkralen.nl. Die is best goed, maar niet spectaculair. Als je site vrij vers is, dan is je TF waarschijnlijk ook nog laag. Je kunt het aantal linkjes dan het beste een beetje langzaam opbouwen en kritisch zijn op welke blog je bijvoorbeeld een reactie achterlaat.

wat is trust flow

Je kunt deze gegevens voor je eigen website checken op Majestic.com. Als je geen account hebt, kun je beperkte gegevens zien, maar de trust flow is altijd te controleren.

Hoe kun je geld verdienen met je blog?

Om interessant te zijn voor adverteerders, heb je goeie metrics nodig. Alle drie de bovenstaande metrics zijn belangrijk. Soms wordt aan de ene waarde meer belang gehecht dan de andere, maar dat is ook een beetje een kwestie van smaak (de goeroes zijn het niet altijd met elkaar eens). Als je een site of website hebt, dan is het goed om te weten dat het alleen het aantrekken van bezoekers niet voldoende is. De kwaliteit van de links telt ook mee. Als de waarde van de trust flow en/of de domain authority onder de 10 is, val je in de meeste gevallen af voor een adverteerder.

Disclaimer

Ik ben geen SEO goeroe en dit artikel is gebaseerd op mijn eigen bevindingen en onderzoek. Ik vind het zelf lastige materie en bovendien veranderen dit soort dingen best snel. Maar het viel me op dat ik blijkbaar toch éénoog ben en vandaar dat ik mijn wijsheden deel.

7 gedachten over “Wat is trust flow en hoe word je er beter van?

  1. Ik vind het soms lastig om te bepalen welke metrics ik moet gebruiken. Ooit had je inderdaad pagerank, en die was toonaangevend. Die mis ik soms best.

    Nu zijn er diverse belangrijke meetpunten zoals da en pa en dus trust flow.

  2. Nuttige informatie! Ik ben nog niet zo lang serieus aan het bloggen dus dat betekent ook dat ik veel nog moet opbouwen. Dan is kennis van wat ik aan het doen ben echt wel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *