Een penalty van Google, dat is heel erg eng

google penalty

Met deze blog duik ik weer in de ondoorzichtige wereld van Google, met mijn bescheiden lantaarntje, om te kijken of ik een stukje inzicht kan bieden. Van de week las ik een blog over de verplichte no-follow links bij een gesponsorde blog. Waarschijnlijk ben ik je nu al kwijt, maar het betekent dat er een verschil is tussen een do-follow link en een no-follow link. Een normaal linkje, zoals hierboven, is do-follow. Dan zegt mijn link tegen Google: ja dat is relevant, ga maar kijken. Bij een no-follow link zeg je het tegenovergestelde.
En dat eist Google: dat je bij een gesponsorde blog over een bepaald product of dienst, waar je voor betaald hebt gekregen uitsluitend no-follow links gebruikt. Omdat het anders gekochte ranking is. In de link kun je er meer over lezen.
Ik las dat en dat was mij bekend. Wat mij opviel was de hoeveelheid reacties van lezers die er globaal op neer kwam: “pff wat nou penalty van Google? Hoe erg kan dat zijn?” Nou heel erg. Dat betekent dat je blog of site ineens helemaal NIET meer te vinden is via Google. Daar kan je bezwaar tegen maken, de gewraakte linkjes aanpassen, en dan komt het OOIT wel weer goed. Maar je vindbaarheid maakt dus een duik.

Penalty van Google, nuttig maar eng

Waarom doet Google dat? Dat is vanuit het principe “streng doch rechtvaardig” en natuurlijk ook boter op hun hoofd want ze willen dat jij bij hen advertenties inkoopt.
Het kopen van populariteit, dat je site het goed doet in de ranking binnen Google, dat is het hele eieren eten van SEO. Google probeert te voorkomen dat dat op een oneigenlijke manier gebeurt. Dat is op zich mooi, daar hebben we allemaal wat aan, in principe.

Om de fouterikken te bestraffen heeft Google dus penalties. Dat kan een individuele penalty zijn, maar er zijn ook algorhythm penalties. Dan maakt Google in 1 klap een bepaalde type sites een kopje kleiner. Die algorhythms hebben van die schattige naampjes zoals Penguin en Panda, maar het effect hakt erin. De eerste Penguin algorhythm maakte korte metten met spammige sites, met name de gekochte links en slechte content met veel gejatte tekst. Dat was natuurlijk niet erg voor brave zielen zoals wij allemaal, die gewoon ons best doen. Maar het motto van Google is ook vaak: bij twijfel ook hop, straf. Dat kunnen ze doen, want zij zijn Google.
Je kunt via de MOZ-site bijhouden welke veranderingen in algorhythms er op komst zijn. Daar kwam ik ook pas achter toen ik wat onderzoek deed naar dit onderwerp.

Wat gebeurt er als je een penalty van Google krijgt?

Vorig jaar zijn we met onze webshop Kralenkwarts ook ondersteboven geveegd met zo’n algorhythm. Dat was omdat onze oude shop niet optimaal was voor mobiele devices zoals mobieltjes en tablets. Dat heet dat de site responsive moet zijn, dus mee schaalt met het device waar je de site mee bekijkt.  Deze wijziging was aangekondigd maar we kregen het niet op tijd voor elkaar. Daarom ziet de site er nu zo heel anders uit dan voorheen, nu is het Magento. Lees hier meer over de webshop verhuizing.
Nou BAM, ons bezoekersaantal kelderde met zeker de helft binnen een paar weken. Dat was echt een ramp. Dat was rond juni 2015. Een paar maanden daarna was de nieuwe site klaar en dus wel keurig responsive.  Met veel noeste arbeid en volharding hebben we een groot deel van die bezoekers weer terug gekregen, maar toch niet op het oude niveau. Het herstellen van een penalty kost sowieso al snel 8 tot 10 maanden.
Er is een handige tool, Panguin van Barracuda, waarmee je snel kunt checken of je door een penalty getroffen bent. Deze gratis tool legt een statistisch overzichtje over je google analytics gegevens heen zodat je direct kun zien of de dip in je traffic door een Google algoritme komt.

Beter voorkomen dan genezen

Dus je ontkomt er niet aan, je moet mee met de regels van Google. Anders word je niet (meer) gevonden en kun je wel ophouden met je handel of blog.  Na mijn ervaringen van hierboven, laat ik het mooi bij no-follow links bij een betaalde blog, ook al betekent dit dat de opdracht dan niet door gaat. Die ene aanvraag die ik tot nu toe had… *treursmiley*  😉

Wat zijn jouw ervaringen met Google?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

5 thoughts on “Een penalty van Google, dat is heel erg eng

 1. Hoe zit dit met bijvoorbeel affiliate links die ik genereer met het partnerprogramma van Bol.com?

  Ik had hier nog nooit over gehoord, heb wel vaker dat ik over dingen schrijf met linkjes maar daar heb ik niet voor betaald gekregen, voor Google maakt dat natuurlijk niet zoveel uit dus zou ik die allemaal voor de zekerheid aan moeten passen of kan ik er vanaf nu pas rekening mee houden?

  1. Ik heb gelezen dat die affiliate links ook no-follow moeten zijn. Maar dat zal geen probleem zijn want die bedrijven gaat het er niet om de links, en er is niet vooraf voor betaald. Dus dat kun je probleemloos no-follow maken.
   Het gaat om alles waar je wat voor terug hebt gekregen, dus ook als je producten toegezonden hebt gekregen. Een bedrijf vraagt daarvoor vaak een do-follow link, want daar hebben ze meer aan. Maar als blogger mag hier niet aan tegemoet komen dus.
   Maar als jij schrijft over iets wat je zelf hebt gekocht, en je linkt naar waar dat te vinden is, dat is geen probleem. Dat mag do-follow zijn, dan is het gewoon een oprechte pluim voor dat product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *