Verkopen op een kerstmarkt, 4 tips!

verkopen op een kerstmarkt

In de maanden november en december is het de tijd van de kerstmarkten. Als je zelf sieraden maakt, dan is de perfecte gelegenheid om je sieraden te verkopen want iedereen zoekt kadootjes. Maar verkopen op een kerstmarkt, hoe doe je dat? Hier vier handige tips!1. De locatie, binnen of buiten?

Als je je aanmeldt voor een kerstmarkt, kijk dan goed of het binnen of buiten is. Als het buiten is, dan moet er een degelijke beschutte kraam bij horen. Anders sta je te vernikkelen. Op een Weihnachtsmarkt in Duitsland zie je van die houten kramen. Dat is wel een optie.
Waar is de locatie van de markt? Ergens centraal of ver weg? Moeten bezoekers entreegeld betalen of niet? Je hoeft niet per se op een grote markt te staan om een goede omzet te draaien. Ik heb een paar keer op een kleine kerstmarkt gestaan in een verzorgingstehuis en daar heb ik prima verkocht.

2. Besteed aandacht aan je kraam

Het is natuurlijk belangrijk om je kraam zo uitnodigend mogelijk te maken. Het is een goed idee om een beetje in hoogtes te werken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, met een paar kartonnen dozen en een kleed eroverheen heb je dat al bereikt. Zet de dozen achterop de kraam, links en rechts. Bijkomend voordeel aan zo’n kartonnen doos: zet hem op z’n kant, dan kun je er aan de achterkant dingetjes voor jezelf in leggen. Kadozakjes bijvoorbeeld.
Tussen de verhogingen in kun je dan zelf staan en zaken doen. Het is op die manier prettiger kijken voor mensen die langs lopen.

Maak je tafel niet al te vol. Dan vinden mensen het te overweldigend om te bekijken. Maak een paar blikvangers, die letterlijk de blik vangen van voorbijgangers. Dan heb je kans dat ze blijven staan en ook de rest bekijken.
Zodra je iets verkoopt, leg er dan iets anders neer, of verschuif de rest een beetje. Geen open plekken laten.
Als je niet zeker weet of het allemaal past, of hoe het leuk zal staan, oefen dan een keer thuis met een tafel in de juiste proporties. Op locatie heb je meestal niet veel tijd om je kraam in te richten. Of het valt tegen omdat je auto heel ver weg staat. Dan is het niet het moment om te gaan staan bedenken hoe je het wilt hebben

3. Je kraam, licht in de duisternis!

Een kerstmarkt vindt natuurlijk plaats in de donkere tijd van het jaar. Als je ergens binnen in een grote ruimte staat met je kraam, heb je kans dat er heel slecht licht is. Of een paar TL-balken maar dat zet geen zoden aan de dijk. Vraag daarom van te voren of je toegang hebt tot elektriciteit. Neem minimaal 2 lampen mee, met wittig licht. Als het licht te geel is, dan krijgen je sieraden een raar kleurtje. Iets met halogeenlampjes is het beste. Neem ook een flink verlengsnoer mee, voor minimaal 2 stekkers. De kans is groot dat het stopcontact verder weg is, dus het moet een lang snoer zijn. Of neem voor de zekerheid 2 verlengsnoeren mee.
Op je tafel zelf kun je wat van die elektrische kaarsjes zetten, ter verhoging van de kersterigheid!

4. Dan lekker verkopen op een kerstmarkt

Na al die voorbereidingen kan je er vol tegenaan om handenvol sieraden en cadeautjes te verkopen! Net zoals bij een sieradenparty is het belangrijk om iets te hebben voor elke portemonnee. Soms willen mensen gewoon wat gezelligs kopen zonder dat het gelijk in de papieren loopt. Voor een kerstmarkt kan ik het maken van kerstengeltjes van harte aanbevelen. Je kunt ze verkopen als geluksengeltjes bijvoorbeeld.

kashmiri-kralen-engel1a

Wees altijd vriendelijk, begroet mensen als ze je aankijken, maar begin niet gelijk uit te weiden over je producten want je hebt het risico dat mensen dat opdringerig vinden. Sommige mensen houden van een praatje, anderen willen gewoon even kijken en verder niks.

Tot slot (tipje 5 eigenlijk!), vraag of een vriendin, je zus of je schoonmoeder (zoals in mijn geval) zin heeft om mee te gaan. Het is veel gezelliger met zijn tweeën en bovendien erg praktisch om de spullen te bewaken als je even naar de wc moet, of bij het uitpakken en inladen.
Als je naar een leuke kerstmarkt wilt gaan, ga  dan eens naar kerstmarkt Kleve, handig dichtbij.

Heb je wel eens op een kerstmarkt gestaan? Vond je het wat?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

2 thoughts on “Verkopen op een kerstmarkt, 4 tips!

  1. Ik heb nog nooit op een Kerstmarkt gestaan, maar ik heb ook niets te verkopen. Wel op de rommelmarkt om oude spullen te verkopen. Vond dat geen succes.. ik denk dat een Kerstmarkt stukken gezelliger is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *